fredag 9 oktober 2015

Heartware med Renata

Heartware är ett av våra profileringsområden på Gripsholmsskolan. Heartware innebär att både elever, lärare och övrig personal har hjärta och hjärna med i det vi arbetar med, d.v.s. att försöka inta en positiv inställning och attityd och göra vårt bästa i olika situationer. Vi försöker lära eleverna att inställningen ”Jag vill, vågar och kan” kan ta dem långt.

Heartware innebär också att man inser vikten av förberedelse och att man tränar och övar för att nå sina mål. I klassrummet är det viktigt att ge andra goda förutsättningar för att lyckas. Det gör vi genom att ge alla arbetsro.

På skolan försöker vi jobba för att se möjligheter istället för att fokusera på hindren. Vi tränar även på förmågan att hantera motgångar. För att lyckas behöver man först våga misslyckas.

Vår mentor inom ämnet Heartware är Renata Chlumska. Hon är en svensk äventyrare och bergsbestigare. Chlumska blev 1999 den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest. Från juli 2005 till september 2006 genomförde hon en utmaning som kallas Around America Adventure. Hon paddlade kajak, cyklade och åkte inlines runt USA. Äventyret tog henne 439 dagar. Renata arbetar som bäst som föreläsare och förbereder sig samtidigt för sitt livs äventyr - att bli första svenska kvinna i rymden.


I torsdags besökte Renata oss på skolan. Hon berättade då för oss om sina äventyr och vi fick i uppgift av henne att fundera på vad ett drömäventyr är för oss. Hon poängterade vikten av att ha hjärta och hjärna med i det man gör och att våga försöka och våga misslyckas. 
Ett misslyckande för Renata är INTE att försöka och inte nå målet. Ett misslyckande för henne är att aldrig våga ta sig till start.


Tack för ditt inspirerande besök Renata! Välkommen igen! 
// Fanny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar